SCHEREN VAN HONDEN KAN ERNSTIGE GEVOLGEN HEBBEN VOOR HUID EN VACHT!!!

De laatste jaren zien we steeds meer honden die simpelweg (glad)geschoren zijn. Scheren lijkt snel, goedkoop en handig, maar scheren is voor bepaalde vachten niet aan te bevelen. Bij een aantal rassen is scheren wel een optie zoals de Poedel, Maltezer en de Yorkshire Terriër. Hun vacht lijkt qua structuur het meest op ons eigen haar. De meeste honden hebben echter een onder- en een bovenvacht, die (halfjaarlijks) dienen te verharen. De hond is dan in de rui. Ruiende vachten zie je niet alleen bij rashonden, maar ook bij kruisingen welke bijvoorbeeld lijken op de Golden Retriever, Cocker Spaniel, Friese Stabij, etc. Ook zogenaamde ruwharen, zoals de Cairn, Jack Russel- en Fox Terriër hebben een verharende vacht. Daarnaast worden de zogenaamde langharige “boomer” hondjes regelmatig ten onrechte “kaal” geschoren.

De verharingscyclus wordt door het scheren verstoord en dit kan grote gevolgen hebben. Het scheren gebeurt vaak op het moment dat de vacht eigenlijk dood is en dient te verharen. De dode stoppels blijven na het scheren nog een tijd in de huid zitten. Sommige honden zullen, door te krabben en/of te bijten hun best doen om dit dode haar uit de huid te verwijderen, hetgeen uiteraard niet lukt. Na het scheren groeit het haar wel weer aan, maar de vacht kan wollig en dof worden, in plaats van stevig en glanzend. Ook zijn er vachten die na het scheren juist slap, dun en zijdeachtig worden. Door een van oorsprong ruiende vacht te scheren zal de functie van de vacht als bescherming van de huid tegen vuil en parasieten steeds meer verdwijnen. Een geschoren vacht trekt juist vuil aan en er ontstaat veel eerder klitvorming. Onder deze klitten kan het gaan broeien waardoor ernstige huidproblemen kunnen ontstaan. De bescherming van de huid door de vacht tegen bepaalde weersomstandigheden, zoals zon en regen, koude en warmte, neemt door het scheren ook af. Naast een structuurverandering van de vacht vindt er meestal ook een kleurverandering plaats. De kleur wordt flets!

Klakkeloos scheren van iedere vacht heeft niks te maken met correct honden trimmen. Een van de belangrijkste taken van een hondentrimmer is juist het op vakkundige wijze verwijderen van het dode haar uit de huid. Hierbij hanteert hij of zij meestal heel ander gereedschap dan alleen de tondeuse. Een goede trimmer stelt voor elk ras of kruising een individuele behandeling voor. In samenspraak met de eigenaar wordt gekozen voor een methode welke de huid en de vacht van uw geliefde viervoeter optimaal in conditie brengt en vooral houdt!

Monique Ketelaar

Bron: Rita Pouw
“Stop het verharen van uw hond”
(ISBN90-71900-2-9)

Voor meer trimverslagen: ga naar Trimverslagen

Contact

Monique Ketelaar
Brouwerswal 38
8401PE Gorredijk
(bekijk op Google Maps)
tel.: 0031 (0)513-463988
mob.: 0031 (0)6-52159463
Of stuur een e-mail: info@trimsalonthus.nl

Gastenboek

Laat een bericht achter in mijn gastenboek!